Uprawa pomidorów gruntowych, ale także szklarniowych, wiąże się z ryzykiem wystąpienia chorób grzybowych, które mogą znacząco obniżyć lub całkowicie zniszczyć plony. Na szczęście zapobieganie chorobom grzybowym pomidorów jest możliwe. Tradycyjne metody opierają się na chemicznych środkach ochrony roślin. Jeśli jednak chcemy jeść zdrowe, ekologiczne pomidory, to chemiczne fungicydy są ostatecznością. Z pomocą ogrodnikowi przychodzą preparaty biologiczne, które wykorzystują mikroorganizmy do zwalczania patogenów. Oto przegląd pięciu z nich stosowanych przeze mnie do zapobiegania chorobom grzybowym pomidorów.

Trichoderma

Trichoderma to rodzaj grzybów saprofitycznych, które są szeroko stosowane jako biopreparaty w ochronie roślin. Działają na kilka sposobów: konkurują z patogenami o przestrzeń i składniki odżywcze, produkują antybiotyki oraz enzymy rozkładające ściany komórkowe patogenów. W swoim ogrodzie stosuję preparat Trichofit . Działanie polega na zapobieganiu zgniliźnie korzeni powodowanej przez Fusarium, Pythium, Rhizoctonia, zgorzeli siewek, szarej pleśni i zamieraniu wierzchołków pędów. Preparat stosuję w formie podlewania roślin i oprysku w dawce 1g na 1 litr wody.

Zapobieganie chorobom grzybowym pomidorów
Trichofit – przygotowania do opryskiwania pomidorów

Pythium oligandrum

Pythium oligandrum to kolejny gatunek grzyba antagonistycznego, niepatogennego, który jest pasożytem niektórych grzybów chorobotwórczych. Rozkłada ich ściany komórkowe oraz stymuluje odporność systemową roślin. Grzyb ten znajduje się w preparacie Polyversum.

Grzyb wprowadzam do strefy korzeniowej pomidora już na etapie produkcji rozsady poprzez podlanie roztworem 0,05%. Można podlać także rośliny sadzone na miejsce stałe.

Pythium oligandrum
Polyversum

Efektywne Mikroorganizmy (EM)

Efektywne Mikroorganizmy (EM) to mieszanina różnych mikroorganizmów, takich jak bakterie kwasu mlekowego, drożdże, bakterie fototropowe i grzyby. EM poprawiają zdrowie gleby i roślin poprzez zwiększenie aktywności mikrobiologicznej i poprawę struktury gleby. Działają również antagonistycznie wobec patogenów, co zmniejsza ryzyko infekcji grzybowych. W uprawie szklarniowej stosuję EM 5 Greenland. Może być użyty do podlewania pomidorów w stężeniu 0,5% lub oprysku 1%. Oprysk można powtarzać co tydzień.

Greenland
Efektywne mikroorganizmy – na zdrowie pomidorów

Paenibacillus

Paenibacillus to rodzaj bakterii, które wykazują zdolności biokontrolne wobec wielu patogenów grzybowych. Ochronne działanie polega przede wszystkim na tworzeniu biofilmu czyli bariery ochronnej korzeni pomidora i produkcji enzymów litycznych trawiących ściany komórkowe grzybów. Paenibacillus produkuje substancje antygrzybowe, takie jak antybiotyki i enzymy lityczne, które hamują wzrost patogenów. Bakterie te również indukują odporność systemową w roślinach. Można stosować go w formie podlewania w stężeniu 2-10% i oprysku 2-5%. Do podlewania pomidorów stosowałam preparat Fungilitic.

Ogrody Zacisza
Fungilitic

Bakterie rodzaju Paenibacillus zawiera również stosowany przeze mnie preparat PoliChron Green Eco Poland. Stosuje się go do opryskiwania w stężeniu 0,5-1%. Wymaga aplikacji co 2-3 tygodni.

Paenibacillus
PoliChron zawiera Paenibacillus spp.

Zapobieganie chorobom grzybowym pomidorów jest możliwe

Wszystkie opisane powyżej preparaty stosuję do ochrony pomidorów przed chorobami grzybowymi. Tylko w opisie Trichofitu podano zdolność zapobiegania zarazie ziemniaczanej, jednak wszystkie powodują wzrost odporności pomidorów. Ta poprawa odporności oraz zmniejszenie presji pozostałych grzybów patogennych sprawia, że pomidory szklarniowe nie chorują wcale, a gruntowe potrafią dotrwać bez chemii do września. Skuteczność preparatów biologicznych zależy przede wszystkim od właściwego, czyli wczesnego zastosowania, a później na dokładnym przestrzeganiu kolejnych terminów aplikacji. Ta wczesność i systematyczność jest kluczem sukcesu w ochronie. Wiem, że nie jest to łatwe, bo nieraz pogoda nie sprzyja opryskom albo praca i inne obowiązki zajmują czas. Myślę jednak, ze warto mieć ekologiczne pomidory w 100 odmianach, które można jeść z krzaka.