Ogrodnikiem można być w każdej sytuacji niekoniecznie posiadając ogród lub działkę. Wiele warzyw i ziół nadaje się do uprawy w pojemnikach na balkonach, tarasach, a nawet parapetach okiennych. Książka Pawła Krystiana Beresia i Beaty Bereś, wydana przez Wydawnictwo Dragon, szczegółowo przedstawia warunki, jakie należy spełnić, aby ta uprawa tarasowo-balkonowa była owocna. Praktyczne obserwacje dotyczące uprawy poparte są bogatą wiedzą naukową specjalisty ochrony roślin jakim jest współautor książki – dr hab. Paweł Bereś , prof. IOR w Rzeszowie.

Zalecenia uprawowe

Według autorów ogród pojemnikach „można przyrównać do akwarium –  to fragment środowiska który został wycięty i przeniesiony w nowe miejsce, który funkcjonuje tylko dlatego, że człowiek się nim opiekuje. Tak jak akwarium pozbawione pielęgnacji stanie się śmierdzącą cieczą, tak samo ogród na balkonie pozostawiony bez opieki dość szybko zamieni się w pustynie z jałową glebą i martwymi roślinami”. Ten cytat idealnie oddaje charakter uprawy roślin w pojemnikach i wyzwania stojące przed balkonowym ogrodnikiem. Autorzy poruszają wszelkie aspekty hodowli warzyw i ziół w pojemnikach oraz najważniejsze warunki jakie muszą być spełnione, aby ta uprawa się udała. Tradycyjnie podstawową sprawą jest wybór podłoża, miejsca do uprawy, pojemników ( donic, skrzynek, worków)  w których uprawiamy rośliny. Ogrodnicy nie mogą zapomnieć o odpowiednim nawożeniu organicznym wspartym np. szczepionkami mikoryzowymi.  Kolejne poruszane zagadnienia to  sposoby wysiewu nasion, produkcja rozsady i przygotowania sadzonek do posadzenia na zewnątrz . Ważnym aspektem upraw pojemnikowej jest odpowiednie nawadnianie, a także monitorowanie zagrożeń chorobami grzybowymi czy insektami i ich wczesne zwalczanie.

Warzywa – przegląd gatunków

Druga część publikacji obejmuje przegląd gatunków warzyw, które mogą być uprawiane w pojemnikach, a mogą być właściwie wszystkie. Listę warzyw rozpoczyna arbuz, a potem poznajemy kolejne warzywa uprawiane na balkonie. Część z nich jak na przykład pomidory, papryka, bakłażany czy ogórki są popularnymi roślinami pojemnikowymi. Inne jak batat, brukselka, bób, fasolka szparagowa, jarmuż czy mizuna raczej rzadko pojawiają się w klasycznych uprawach. Po przeczytaniu książki okazuje się, że jest to możliwe. Konieczne jest jednak spełnienie określonych warunków, które autorzy dokładnie przedstawiają. Przy każdej roślinie podano termin wysiewu nasion, przesadzania do doniczek, i co najważniejsze  dobór odpowiedniej wielkości ( głąbokości i pojemności) donicy w zależności od rodzaju systemu korzeniowego uprawianej rośliny. Dokładnie przedstawiona jest także pielęgnacja  roślin, zagrażające choroby i szkodniki, a także możliwości wykorzystania kulinarnego.

Miejski ogród
Kalarepę też można hodować na balkonie

Zioła przegląd gatunków

Trzecia część książki opisuje zioła uprawiane w pojemnikach. Tutaj podobnie jak przy warzywach otrzymujemy informacje dotyczące sposobów uprawy, odpowiednich pojemników, podłoża i zastosowania w kuchni oraz właściwości odżywczych i prozdrowotnych ziół. I tak na balkonie oprócz klasycznych ziół doniczkowych jak bazylia, tymianek czy lawenda możemy uprawiać także stewię, trawę cytrynową, lubczyk czy koper.

Miejski ogród ziołowy
Warto mieć pod ręką majeranek

Ogrody Zacisza polecają

Ta bogato ilustrowania publikacja może być ciekawa nie tylko dla posiadaczy balkonów i tarasów, ale  także dla ogrodników i działkowców którzy z racji zbyt małej powierzchni uprawowej część roślin sadzą w donicach. Ja sama wielokrotnie uprawiałam karłowe pomidory ( dwarfy)  w donicach ustawionych na ścieżce w pobliżu szklarni, a pomidory koralikowe w wiszących doniczkach.

„Miejski ogród” to ciekawa publikacja wpisująca się w modne ostatnio trend miejskiego ogrodnictwa. Zgodnie z przysłowiem, że dla chcącego nie ma nic trudnego –  rośliny warzywne i zioła można i warto uprawiać w każdych dostępnych sobie warunkach, ponieważ nic nie zastąpi zerwanych świeżo z krzaka pomidorów z dodatkiem rosnącej na balkonie soczystej zielonej bazylii.