„Archeobotanika odgrywa ważną rolę w poznawaniu dziejów cywilizacji i kultury człowieka. Archeobotanika zajmuje się bowiem roślinami, które towarzyszyły człowiekowi w czasach pre- i wczesnohistorycznych i dzięki sprzyjającym okolicznościom zachowały się do naszych dni”
Niech te dwa cytaty z publikacji ” Przewodnik do badań archeobotanicznych” autorstwa Marii Lityńskiej-Zając i Krystyny Wasylikowej wydanej przez Wydawnictwo Sorus posłużą za wstęp do mojej recenzji.
Książka została wydana w 2005 roku jako podręcznik akademicki. Dlatego nie może dziwić naukowy język publikacji i rozbudowana część pierwsza, czyli podstawy teoretyczne badań archeobotanicznych. Ale nawet w tej części znalazł się rozdział Zarys historii wybranych roślin uprawnych. Poznamy z niego pochodzenie zbóż, winorośli, niektórych warzyw i np. brzoskwini. Jak wiadomo brzoskwinia pochodzi z Chin, a w Polsce jej pestki znaleziono na kilku wzesnośredniowiecznych stanowiskach archeobotanicznych na terenie całego kraju.
Część druga książki omawia metody badań terenowych i laboratoryjnych.
Część trzecia obejmuje metody oznaczania materiałów roślinnych i prezentacji wyników. Ktoś, kto do tej pory nie miał do czynienia z tą dziedziną nauki dowie się z niej jak żmudne są badania makroskopowych szczątków roślin takich jak nasiona, czy drewno oraz mikroskopowych – pyków, okrzemków, fitolitów. I nie chodzi tylko o badania makro i mikroskopowe, ale również badania spektrometryczne, DNA czy rezonansu magnetycznego.

Część czwarta obejmuje interpretację badań archeobotanicznych i obejmuje rekonstrukcję zbiorowisk roślinnych oraz procesów gospodarczych na podstawach botanicznych.
Podsumowanie
Archeobotanika ściśle łączy się z archeologią. To w trakcie wykopalisk archeologicznych pozyskiwany jest materiał roślinny, który potem jest przedmiotem studiów archeobotaniki. Do archeologów, ale także botaników przede wszystkim skierowana jest ta publikacja. Czytelnicy nie związani zawodowo z tymi dziedzinami nauki też znajdą tu ciekawe informacje na temat historii występowania konkretnych roślin uprawnych.
Dodaj komentarz