Nakładem Wydawnictwa BookPlan ukazała się książka ” W 80 chwastów dookoła Polski ” autorstwa Wojciecha Szymańskiego i Iwony Ziółkowskiej. Dla nas ogrodników chwast to najczęściej wróg, z którym walczymy z różnym skutkiem. Lektura książki pozwala spojrzeć z innej strony na rośliny dziko rosnące – dostrzec ich liczne, często zapomniane zalety. Wyrusz w podróż po Polsce i poznaj walory kulinarne, zdrowotne i kosmetyczne 80 pospolitych chwastów.
Bezpieczeństwo stosowania surowców roślinnych
Niektóre gatunki roślin są w stanie surowym niesmaczne, a czasem toksyczne. Aby można bezpiecznie je stosować muszą być poddane obróbce. Autorzy dokładnie opisują procesy przygotowania surowca roślinnego. Począwszy od powszechnie znanej obróbki termicznej, czy suszenia, poprzez fermentację aż po zapomniany proces wypłukiwania szkodliwych substancji. Każdy proces jest dokładnie opisany we wstępie, a następnie wspomniany przy prezentacji olejnych roślin.
Wyruszamy w podróż
Wirtualna podróż autorów rozpoczyna się w Małopolsce, by w następnych rozdziałach odwiedzić kolejne regiony Polski i poznać typowe dla danej okolicy chwasty.
Każda roślina została dokładnie opisana pod względem morfologicznym, miejsca występowania, bezpieczeństwa stosowania oraz możliwościami wykorzystania w kuchni, fitoterapii czy kosmetyce. Szczególnie podkreślone jest zastosowanie kulinarne poparte licznymi przepisami na sałatki, zupy czy słodkości ( np. kandyzowane bulwy liliowca). A wszystko to bogato ilustrowane zdjęciami opisywanych roślin i przygotowanych potraw.
Chwasty, zioła czy rośliny ozdobne
Wiele roślin opisanych w książce spotykamy w swoich ogrodach. Bluszczyk kurdybanek, czy podagrycznik często rośnie w starych, zaniedbanych ogrodach. Po inne musimy wybrać się w ich naturalne stanowiska lub samemu rozpocząć uprawę. Do chwastów autorzy zaliczyli także irgę zwyczajną, często uprawiany krzew ozdobny. Jak widać pojęcie chwastów jest bardzo szerokie. Pożyteczne chwasty mogą mieć liczne walory, także estetyczne.
Ogrody Zacisza polecają
„W 80 chwastów dookoła Polski” to lektura obowiązkowa dla każdego, kto interesuje się przyroda i zdrowym stylem życia. To książka, która pozwala inaczej spojrzeć na rośliny, które dotychczas uznawaliśmy za chwasty. Dzięki niej odkryjemy, że nawet najbardziej pospolita roślina może być skarbnicą zdrowia i smaku.
Dodaj komentarz