Miejski ogród pełen pomidorów

Przygotowanie nasion do siewu

Wiosna zbliża się dużymi krokami. Wkrótce rozpoczniemy wysiewanie nasion na rozsady, nieco później do gruntu. Czy przygotowanie nasion do siewu jest potrzebne ? W jaki sposób te przygotowania przeprowadzić?

First things first, czyli oczywiste podstawy

Przygotowanie nasion do siewu, zwłaszcza nasion warzyw, może zaoszczędzić nam wielu przykrych niespodzianek i rozczarowań.

Wybór świeżych nasion, przechowywanych we właściwych warunkach i z dużą zdolnością kiełkowania już na starcie gwarantuje szybkie i wyrównane wschody. Aby przyspieszyć kiełkowanie nasion i zabezpieczyć młode rośliny przed chorobami i szkodnikami warto zastosować metody fizyczne i chemiczne.

Świeże nasiona gwarantują wyrównane wschody

Moczenie nasion

Zabieg stosowany u warzyw o długim okresie wschodów : marchew, pietruszka, szparagi. Nasiona moczy się przez 24 godziny w temperaturze 20-30*C, po czym można je wysiać od razu lub lekko przesuszyć jeśli siejemy następnego dnia.

Podkiełkowanie nasion

Namoczone nasiona umieszczamy na ligninie w ciepłym pomieszczeniu do momentu aż 30-50% nasion wypuści kiełki. Kiełki powinny mieć 2mm. Nasiona sadzimy do ciepłej i wilgotnej ziemi. Metoda stosowana przeze mnie do uprawy papryki i bakłażana.

Podkiełkowywanie nasion papryki

Stratyfikacja nasion

Nieliczne warzywa ( szparag) i pokaźna grupa roślin ozdobnych wymaga tego zabiegu. Najpierw moczymy nasiona przez 3 dni w temp 25-30*C, a następnie zmieszane z wilgotnym piaskiem umieszcza się w temperaturze 0-5*C przez 6 tygodni. W momencie pojawienia się kiełków zabieramy nasiona z chłodu i sadzimy w wilgotne podłoże.

Otoczkowanie i inkrustowanie nasion

Pokrywanie nasion warstwą materiału obojętnego – glinki kaolinowej, dolomitu, węgla drzewnego. Czasem dodatkowo zawiera stymulator wzrostu np. nano grow. Nasiona stają się większe, kształtne, łatwiejsze do wysiewu. Otoczkowanie przeprowadzają firmy nasienne, więc kupujemy już gotowe nasiona z otoczką. Również inkrustowenie nasion – obecnie najczęściej przy pomocy nawozu Primus L – prowadzą firmy nasienne.

Primus L
Inkrustowane nasiona warzyw korzeniowych

Zaprawianie nasion

Stosowane do zabezpieczenia nasion przed chorobami grzybowymi i szkodnikami bytującymi na nasionach oraz do ochronny wschodzących roślin przed infekcjami glebowymi.

Doświadczeni ogrodnicy i działkowicze pamiętają jeszcze różowe nasiona ogórków i innych warzyw. Kolor pochodził od zaprawy nasiennej przeciwgrzybiczej T. Niestety zaprawa ta została usunięta z wykazu środków ochrony roślin i już nie jest dostępna. Pozostały zaprawy do stosowania w rolnictwie w uprawie zbóż ( np Vitavax, Funaben Plus) w dużych opakowaniach. Na szczęście można zastosować w zamian środek ekologiczny Grevit lub Septovital. Nasiona moczy się w roztworze 0,1-0,2% przez 15min po czym po wysuszeniu wysiewa.

Również zaprawy nasienne przeciw owadom Marshal czy Nomolt zostały usunięte z listy środków ochrony roślin.

Odkażanie nasion

Nasiona w opakowaniach firmowych producenta nie wymagają odkażania. Nasiona z wymiany między ogrodnikami hobbystami lub zakupione na portalach typu ebay mogą być zakażone wirusami. Sama się o tym boleśnie przekonałam w ubiegłym roku https://ogrodyzacisza.pl/2021/07/.

Dlatego warto przeprowadzić odkażanie nasion poprzez 30-minutowe moczenie w roztworze 10% fosforanu trójsodowego albo w 0,5% podchlorynu sodu, lub przez 2 godziny w 0,2% zawiesinie Beta-Chikolu. W przypadku pierwszych dwóch roztworów nasiona po zaprawieniu należy płukać w wodzie.

Łatwo dostępnym środkiem do odkażania nasion jest nadmanganian potasu – w 1% roztworze moczy się nasiona przez 15 minut.

Podsumowanie

Wysiłek włożony w przygotowanie nasion do siewu na pewno zaowocuje dosłownie udanymi zbiorami warzyw i zaoszczędzi ogrodnikowi wielu niepotrzebnych stresów w czasie późniejszej uprawy. Wszystkie podane przeze mnie sposoby pochodzą z programu ochrony roślin, podręczników warzywnictwa i profesjonalnych portali ogrodniczych. Istnieją także inne metody zaprawiania nasion jak np. w wywarach roślinnych, popiele, mączce bazaltowej, które oczywiście każdy może stosować na własną odpowiedzialność. Ja pozostanę przy tych potwierdzonych przez naukowców i ogrodników profesjonalnych.

Previous

Zaraza ziemniaczana – czy są odporne odmiany pomidorów

Next

Kędzierzawość liści brzoskwiń

1 Comment

  1. Lucyna

    Dziękuję za te wiadomości:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén