Jeśli szukasz ekologicznego nawozu, który nie tylko odżywi rośliny, ale także poprawi żyzność gleby i wspomoże życie biologiczne w strefie korzeni, to jest nim VINASSA. To naturalny nawóz organiczny powstający jako produkt uboczny w procesie produkcji drożdży piekarniczych. Surowcem do produkcji jest melasa z buraka cukrowego, a konsystencja nawozu przypomina gęsty, brązowy syrop.
Każdy pomidorowy ogrodnik na pewno widział te objawy – żółknięcie i zasychanie brzegów liści, nierówne wybarwienie owoców, zielono-białe pomidorowe piętki. To najczęstsze objawy niedoboru potasu. Potas to kluczowy makroelement – odpowiada jest za prawidłową gospodarkę wodną, aktywuje pracę wielu enzymów- ponad 60 różnych procesów enzymatycznych, w tym fotosynteza, jest regulowanych jest przez jon potasowy. Potas podnosi odporność roślin na różnego rodzaju stresy biotyczne i abiotyczne. Dlatego potas należy dostarczać pomidorom przez cały okres wegetacji.
To, co wyróżnia VINASSĘ na tle innych nawozów organicznych, to bardzo wysoka zawartość łatwo przyswajalnego potasu – aż ok. 5%. Oprócz tego nawóz dostarcza świeżej materii organicznej, która wspiera i aktywuje mikrobiom gleby. To z kolei prowadzi do większej dostępności substancji odżywczych dla roślin i wzrost zawartości próchnicy w glebie. Aminokwasy powstałe z resztek roślinnych zawartych w melasie buraczanej to kolejny wartościowy składnik nawozu, ponieważ poprawiają odporność roślin na stresy i ich regenerację po uszkodzeniach. Ponadto ułatwiają wchłanianie mikroelementów, a dla bakterii i grzybów glebowych stanowią źródło azotu. W Vinassie znajdziemy także cukry proste, które są doskonałą pożywką dla pożytecznych mikroorganizmów glebowych – po takim dokarmieniu lepiej i szybciej rozkładają materię organiczną i uwalniają z niej związki N, P, K oraz poprawiają dostępność Fe i Mn.

Pełny skład nawozu :
- Materia organiczna: 70%
- Azot (N): – 2,5%
- Fosfor (P): – 0,05%
- Potas (K): – 5%
- Wapń (Ca): – 0,17%
- Sód (Na): – 3,4%
- Siarka (S): – 0,5
Odczyn nawozu wynosi 4,5–5,5
Korzyści ze stosowania VINASSY
Vinassa to nie tylko źródło składników pokarmowych – działa także jak organiczny stymulator życia biologicznego. Wzmacnia rozwój systemu korzeniowego, poprawia zdolność roślin do pobierania składników mineralnych oraz wspiera naturalne mechanizmy obronne przed patogenami. Stosując Vinassę poprawiamy wzrost, kwitnienie i owocowanie roślin oraz dbamy o mikrobiologiczną równowagę w glebie. Nawóz zwiększa wydzielanie przez korzenie kwasów organicznych i związków fenolowych, które chronią rośliny i ułatwiają pobieranie składników pokarmowych.
Skład i naturalne pochodzenie Vinassy sprawia, że nadaje się do wszystkich upraw – warzywnych, sadowniczych, ozdobnych oraz roślin doniczkowych.
Aby wzmocnić efekt nawozowy i wydłużyć jego działanie można łączyć Vinassę z produktami humusowymi np. Carbohumic.
VINASSA w ogrodzie
W uprawach amatorskich stosujemy nawóz do podlewania roślin po rozcieńczeniu 10 % czyli 1 litr nawozu na 10 litrów wody. Nawożenie powtarzamy co 2-3 tygodnie od wiosny do końca wegetacji. Nawóz najlepiej stosować na wcześniej podlana glebę, rano lub wieczorem. W miarę możliwości warto lekko przemieszać ziemię lub ściółkę, aby nawóz równomiernie się rozprowadził.

Podsumowanie
VINASSA to prosty w użyciu, ekologiczny nawóz, który łączy w sobie zalety nawożenia mineralnego i organicznego. Dostarcza roślinom cennego potasu i azotu, a jednocześnie poprawia kondycję gleby. Warto zastosować ją także teraz, aby te pomidory które jeszcze są na krzakach osiągnęły właściwe rozmiary i wybarwienie.
Dodaj komentarz