Dzisiaj rozpoczynam kolorystyczny, subiektywny przegląd uprawianych przeze mnie pomidorów. Ogólnie to grupa pomidorów o czarnych, ale tak na prawdę ciemnoczerwonych lub brązowych owocach o różnej wielkości, kształcie i smaku.

Wszystkie uprawiane odmiany są wrażliwe na zarazę ziemniaczaną i opady deszczu powodujące pękanie owoców. W ubiegłym roku okazało się, że są także wrażliwe na nadmierne ( jakkolwiek to brzmi dziwnie w odniesieniu do pomidorów) nasłonecznienie . Otóż owoce z racji ciemnego zabarwienia dostały słonecznych oparzeń w częściach nie osłoniętych liśćmi. Wszystkie te niedogodności niweluje wyjątkowy smak i wygląd czekoladowych pomidorów.

W tym roku tę grupę pomidorów reprezentują następujące odmiany:

Black Cherry

Koktajlowa odmiana o nieograniczonym wzroście, produkująca grona ciemoczerwono-brązowych, wyjątkowo smacznych owoców.

Sacher F1

Odmiana o podwyższonej zawartości likopenu, co w połączeniu z chlorofilem i antocyjanami daje czekoladowy kolor ( nazwa pochodzi od wiedeńskiego tortu Sachera). Jest odmianą wczesną, o okrągłych smacznych owocach wagi około 150g . Ma także cechę rzadko występującą u czarnych pomidorów – po zerwaniu nie w pełni wybarwionych owoców potrafi dojrzeć w przechowalni i zachować swój doskonały smak.

Purple Calabash

Późna odmiana o purpurowych, płasko-żebrowanych, słodkich owocach.

 

Black Prince

Wczesna syberyjska odmiana o okrągłych średniej wielkości owocach.

Black from Tula

Późna, rosyjska  odmiana o smacznych , czekoladowych owocach.

Black Brandywine

Późna amerykańska odmiana wyhodowana na początku XX wieku. Woli słoneczne lata Missouri niż tegoroczne deszczowe lato w Polsce. Jak na razie na krzewie dojrzał tylko jeden owoc – jak widać bardzo popękany.

Mimo wrażliwości na choroby i opady deszczu warto uprawiać czarnoowocowe odmiany pomidorów z uwagi na ich smak, wygląd, prozdrowotne walory. Ponadto takich pomidorów nie znajdziemy raczej w sklepach, poza Kumato, więc jedyna okazja do skosztowania owoców to własna hodowla.