Miejski ogród pełen pomidorów

Kompostowanie

Jak przyspieszyć kompostowanie

Koniec lata i jesień to czas, kiedy rozpoczynamy usuwanie z grządek roślin, które zakończyły już swoją wegetację. Wszystkie zdrowe elementy warzyw, przekwitnięte kwiaty i odpadki kuchenne szybko zapełniają kompost. W tym czasie szukam sposobu, by przyspieszyć kompostowanie.

Poradniki ogrodnicze podają kilka metod przyspieszania kompostowania.

Kompostownik

Od kiedy pamiętam zawsze w ogrodzie był kompostownik. Pierwsze kompostowniki składały się z przedzielonej na pół komory. Najpierw zapełniało się jedną, potem zapełniona część przysypana ziemią pozostawała do przegnicia, a odpadki składało się w drugiej komorze. A ponieważ nikt nie miał ochoty, a potem siły przerzucać kompostu, to proces trwał długo.

Jak przyspieszyć kompostowanie
Termokompostownik

Dopiero postawienie termokompostownika przyspieszyło powstawanie kompostu. Możliwość wydobywania dojrzałego kompostu przez dolne okienko jest znacznie wygodniejsza niż jego przerzucanie.

Materiał do kompostowania

Powinien być urozmaicony. Wszystkie zdrowe części roślin z ogrodu oraz owocowo-warzywne odpadki kuchenne stanowią dobry materiał kompostowy.

Kompost
Typowa zawartość kompostownika

Nie wrzucam na kompost chorych roślin, liści porażonych chorobami, chwastów. Również skoszona trawa nie trafia na kompost, bo zdarzało się, że nie do końca przekompostowane nasiona traw kiełkowały potem na grządkach.

Nie  wrzucam również obierków ziemniaczanych oraz impregnowanych skórek z cytrusów.

Nie dodaję też sugerowanych przez niektórych – tektury i papieru, ponieważ nie wiadomo jakich klejów i chemikalii użyto do ich produkcji.

Dżdżownice

Dżdżownice, a szczególnie ich kalifornijska odmiana, znakomicie się zadomowiły w moim kompoście. Jeśli ktoś ich nie ma , zawsze można dokupić małą hodowlę.

Preparaty mikrobiologiczne

Wiele firm proponuje preparaty mikrobiologiczne przyspieszające kompostowanie. Część nie podaje składu mikrobiologicznego preparatu – tych na pewno nie kupię. Niektóre zawierają szczepy Bacillus subtilis .

Preparat mikrobiologiczny przyspieszający kompostowanie
Komplezim Compost

Moje zainteresowanie wzbudził preparat zawierający bakterie kwasu mlekowego i Mikromycetes, czyli mikroskopijne grzyby glebowe  – Komplezim Compost – kompleksowy produkt biologiczny przyspieszający rozkład odpadów organicznych i roślinnych podczas kompostowania. 
Bakterie kwasu mlekowego hamują chorobotwórczą mikroflorę (Pseudomonas aeruginosa, Salmonella, Escherichia coli itp.), która zakłóca normalne kompostowanie i jest bardzo szkodliwa dla ludzi.

Komplezim Compost
Porcja przygotowana do rozpuszczania

Z kolei mikrogrzyby są doskonałymi organicznymi niszczycielami. Przekształcają azot z formy aktywnej w stabilną, związaną kwasami humusowymi (do 90%). Usuwają  nieprzyjemny zapach, przekształcają resztki roślinne i zwierzęce w próchnicę.
Wszystkie bakterie i mikrogrzyby zawarte w preparacie Komplezim są izolowane z mikroflory glebowej, są głównymi czynnikami tworzącymi próchnicę.

Działanie preparatu Komplezim

Stosowanie preparatu skraca czasu dojrzewania kompostu, niszczy nasiona chwastów które trafiły na kompost, tłumi patogenna mikroflorę. Przetworzona materia organiczna w kompoście jest wzbogacona w składniki odżywcze dostępne dla roślin (azot, fosfor, potas itp.).  

Jak stosować Komplezim

Podlewanie kompostu
Podlewanie kompostu roztworem preparatu

W 10 litrach ciepłej ( 25-30º) wody rozpuściłam 20 g preparatu. Tą ilością podlałam swoją pryzmę kompostową. Jest to ilość na 1m³ kompostu. Lekko wymieszałam widłami kompost, aby roztwór wniknął głębiej. Co prawda nie jest to konieczne, ale ma przyspieszać kompostowanie. Teraz tylko czekać na efekty.


Previous

Ogrody na znaczkach świata

Next

Antraknoza, czyli gnicie dojrzałych pomidorów

1 Comment

  1. associates@post.pl

    Termokompostownik jest bardzo skuteczny. Można rozważyć dodawanie preparatu na bazie ptasiego grano.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén