Cięcie pomidorów jest ważnym zabiegiem pielęgnacyjnym, który wpływa na zdrowie roślin i jakość plonów. Jest powszechnie stosowane przez ogrodników. Jednak niewłaściwe cięcie może zrobić więcej szkód niż pożytku, dlatego trzeba stosować się do zaleceń agrotechniki.

Dlaczego przycinać pomidory w lipcu?

Zwiększenie plonów

Przycinanie pozwala roślinie skupić energię na produkcji owoców zamiast na rozwijaniu liści i pędów. Dzięki temu pomidory mogą szybciej dojrzewać i być większe.

Poprawa cyrkulacji powietrza i nasłonecznienia

Usunięcie nadmiaru liści i pędów poprawia cyrkulację powietrza wokół rośliny, co zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób grzybowych.

usuwanie wilków pomidorowych
Odrosty ze 100 pomidorów po kilkudniowych opadach deszczu

Przycinanie zapewnia także lepszy dostęp światła słonecznego do owoców, co sprzyja ich dojrzewaniu i poprawia smak.

Łatwiejsza pielęgnacja rośliny

Mniejszy, bardziej kompaktowy kształt pomidora ułatwia prowadzenie zabiegów ochrony, czyli opryskiwanie ale również ułatwia podwiązywanie pędów, podlewanie i zbieranie owoców.

Cięcie pomidorów nie tylko w lipcu

cięcie pomidorów
Małe odrosty najłatwiej usunąć

Usuwanie odrostów/wilków

W całym cyklu rozwojowym pomidora trzeb usuwać odrosty/wilki pojawiające się w kątach pomiędzy łodygą a liściem. Najlepiej usuwać je, gdy są małe (około 5 cm długości), bo można je delikatnie wyłamać palcami.

Usuwanie dolnych liści

Liście znajdujące się blisko ziemi są podatne na choroby. Usunięcie dolnych liści poprawia cyrkulację powietrza i zmniejsza ryzyko infekcji. Zaleca się usuwanie liści do pierwszego grona owoców.

Usuwanie chorych liści

Wszystkie liście z objawami chorób należy usuwać. Dopiero po ich usunięciu ( i zerwaniu dojrzewających owoców) stosujemy środki ochrony roślin.

Przycinanie wierzchołków

Ogrody Zacisza
Cięcie wierzchołka pomidora

Obcięcie wierzchołka wzrostu pomidora powoduje zahamowanie wzrostu na wysokość i skupienie rośliny na dojrzewaniu już zawiązanych owoców. Termin cięcia trzeba dobrać do klimatu. Dawniej zalecano ogławianie pod koniec lipca, potem w połowie sierpnia. Ja czekam zwykle do końca sierpnia. Inna wskazówka dotyczy ilości gron i poleca ogławianie po zawiązaniu 6 gron przez pomidora.

Czy każdy pomidor wymaga cięcia?

Odmiany wysokorosnące wymagają regulacji – usuwania odrostów i ogławiania.

Pomidory samokończące – karłowe nie wymagają cięcia.

Pomidory koktajlowe z reguły nie potrzebują cięcia, ale to zależy od odmiany. Niektóre np. Sungold potrafią wyprodukować taką ilość łodyg i gałązek, że krzak przypomina busz. Jeśli masz dużo miejsca możesz pozostawić krzak bez formowania. Ja przeważnie staram się nadać mu odpowiedni, wzniesiony pokrój. Łatwiej wtedy podwiązywać go do palika i zrywać owoce.

Cięcie pomidorów – praktyczne porady

Ciecie czy obrywanie liści prowadź zawsze w suchy dzień, aby rany szybko się goiły.

Najpierw usuwaj zdrowe odrosty ze wszystkich pomidorów, potem chore liście.

Jeśli stosujesz sekator lub nóż pamiętaj o odkażaniu narzędzi, aby nie przenosić chorób.

Jednorazowo usuwaj 2-3 dolnych liści poniżej pierwszego grona owoców.

W ogrodnictwie ważna jest systematyczność. Nowo wyrastające odrosty i podejrzane liście trzeba usuwać na bieżąco. Wtedy stres rośliny i możliwość nasilenia zmian chorobowych jest mniejsza. Regularne i właściwe cięcie pomoże utrzymać rośliny zdrowe, produktywne i łatwiejsze w pielęgnacji.